• Fotografie
  • 22 december 2021

Tips om foto's te optimaliseren voor jouw webshop

Met sterke fotografie maak je jouw webshop een pak aantrekkelijker. Als fotograaf heb ik reeds tal van productfoto’s gemaakt voor verschillende web projecten. Nu, in tijden dat iedereen (net als ik) in zijn kot moet blijven, wil ik aan de hand van 4 belangrijke tips iedereen helpen om net dat tikkeltje meer uit je foto’s te halen!

TIP 1: Gebruik NOOIT Stockfoto’s

Eén van de belangrijkste tips! Als je stockfoto’s gebruikt val je hoe dan ook door de mand. Al lijkt het nu een goede oplossing, het zorgt ervoor dat je eigenheid en geloofwaardigheid sterk daalt. Bezoekers kijken zowel esthetisch als gevoelsmatig naar je webshop. Denk hierbij aan foto’s op tweedehands websites: mensen zullen sneller producten aankopen als de foto’s authentiek weergegeven zijn. Dus: geen stockfoto van het product gebruiken! :-) 

TIP 2 : Context van de foto

Pakshotfoto’s zijn een belangrijk onderdeel van productfotografie. Maar in-context foto’s kunnen specifieke kenmerken en voordelen benadrukken van je product. Op deze manier kan je benadrukken hoe jouw product er in het echt uitziet en hoe klanten het item zouden kunnen gebruiken. 

Kijk naar de volgende voorbeelden van mij:

take away website

TIP 3 : Foto’s sneller weergeven op je websites

Niets vervelender dan foto’s die veel te traag laden. Veel te zware bestandsgrootte die enkel nuttig is om foto’s te printen, maar niet voor online gebruik. Het gevolg: Jouw potentiële klanten haken af. Foto’s die online snel worden getoond, worden maximaal op 750kb opgeslagen voor web zonder kwaliteitsverlies. 

Hoe het werkt:

In Adobe Photoshop: Bestand --> Exporteren --> Exporteren voor web 

SneltoetsenCTRL + SHIFT + ALT + S voor Windows.  CMD + SHIFT + ALT + S voor Mac.

Zoals je in de afbeelding kan zien, duid je de compressie aan voor web en kan je onderaan de foto in de metagegevens zien in hoeveel kilobyte de foto gecomprimeerd wordt. Ik kies altijd tussen de 65 en 80% om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Daarna kies je voor opslaan en is de foto gecomprimeerd voor web! 

Let op: Kijk goed na dat de foto niet boven 750 kilobytes komt! 


opslaan voor web

TIP 4 : Sneller vindbaar in zoekmachines

Wil je snel en makkelijk gevonden worden in zoekmachines zoals Google? Maak dan bij elke afbeelding gebruik van SEO. SEO is een beschrijving van je dienst of product op je website, in dit geval zit de SEO onder de afbeeldingen. Dit helpt je om beter gevonden te worden in zoekmachines. 

Conclusie

Foto’s geven je klanten ongelooflijk veel informatie over zowel jouw product als jouw merk. Ben je betrouwbaar? Heb jij dé oplossing voor het probleem waarmee ze worden geconfronteerd? Past het bij de behoeften en noden van je potentiële doelgroep?

Goede productfoto’s geven klanten de juiste informatie die ze nodig hebben om een aankoopbeslissing te nemen, maar zet ook jouw organisatie op een goede manier in de kijker! ;-)

Hulp of advies nodig voor Fotografie?

Deel dit artikel:
Andreas Van Esbroeck
Fotograaf & videograaf - Two Impress
BrandingVideoWebdesignFotografieBrandingVideoWebdesignFotografie
BrandingVideoWebdesignFotografieBrandingVideoWebdesignFotografie

hello@twoimpress.be
03 201 45 30

Stationsplein 1
9100 Sint-Niklaas

Onze kleurrijke nieuwsbrieven maken je dag ongetwijfeld beter!